Verksamhetens webbplatser:

De små stegen gör den stora skillnaden

[Bloggprofil]

Ylva Werlinder


Ålder: 32 år
Bor: Hägersten
Yrke och företag: Kommunikatör på Tema Likabehandling,
Brinner för: Aktivism och systerskap, men gillar även återbruk av saker som först var tänkta att slängas, och klara knalliga 70-talsfärger

Att förändra världen till en bättre plats kan ofta kännas stort, svårt och näst intill omöjligt. Till exempel när det gäller jämställdhet – jag läste nyss att det kommer att ta hundra år tills vi får jämställda löner mellan män och kvinnor om det fortsätter i den takt vi har nu. Man kan ju bli deppig för mindre. Ska det vara så svårt!

Sen dess har jag tänkt en del på vad ett arbete för jämställdhet egentligen innebär. Hur små steg räknas? Till exempel det jämställdhetspolitiska målet i Sverige; ”att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv”. Det låter ju bra, men så stort och pompöst. Javisst, regeringen har delat upp det övergripande målet i fyra delmål, som gör det mer tydligt och konkret. Men ändå, visst känns dessa formuleringar ändå ganska långt bort från ens vardag? Och att arbeta med jämställdhet – det kan ju också vara de där små sakerna. Att i varje beslut, varje riktning och varje val, välja det alternativ som gör att män och kvinnor får lika rättigheter och möjligheter i livet…

Måste det vara världsomvälvande, eller visst kan de små stegen få räknas, på väg mot ett mer jämställt samhälle?

På konferensen Working Life lyssnade jag på när Torbjörn Messing från Jämbredd, ett projekt inom Europeiska socialfonden, berättade om hur de arbetar med jämställdhetsintegrering i sitt projekt. Han citerade någon som sagt ungefär att jämställdhetsintegrering är summan av alla små skitsaker som vi gör annorlunda efter att vi bestämt oss för att jobba mot ett mer jämställt samhälle.

De små skitsakerna som vi gör annorlunda, alltså. På något sätt känns det befriande att tänka så. När jag gör något på ett nytt sätt, just för att jag inte vill att de resurser jag fördelar eller de beslut jag fattar ska vara grundade i vilket kön jag möter.

Ett fint exempel på detta är från ytterligare ett projekt inom Europeiska socialfonden, projektet Vidare Vägar. De arbetar med sysselsättning för personer som söker stöd från socialtjänsten i Majorna-Linné, Göteborg. När en konsult ställde frågan till deltagarna om de tyckte att män och kvinnor hade lika möjligheter till alla aktiviteter i projektet, framgick det att de inte upplevde att det var så. När projektet tittade på sin statistik, visade det sig att generellt så gick många fler män till praktik och många fler kvinnor till samtal. Det här var något som de bestämde sig för att försöka förändra.

När en socialsekreterare nu möter en person som söker stöd, försöker de på alla sätt lyssna på behoven och inte se på vilket kön som sitter framför dem. Detta har resulterat i att det nu är fler män som får det samtalsstöd de behöver och fler kvinnor som får komma iväg på praktik. Det har också visat sig att detta lilla steg för socialsekreterarna har gjort att måluppfyllelsen för projektets övergripande mål ökade! Fler personer kommer nu ut i arbete än tidigare!

Min nya slogan får nog bli: de små skillnaderna gör de stora förändringarna – på lång sikt!

Vill du blogga? Maila oss!

  • För att motverka skräppost ber vi dig att fylla i orden som visas i textrutan.

Kommentarer (5)

  1. Bra! Känner mig lite mer peppad, tack.

  2. Mycket intressant.

  3. Must. Not. Comment.

  4. Jag tror inte på de små stegen längre. Samhället har utvecklats för fort. Arbetsmiljön har på många ställen inte hunnit med. Arbetsgivare bedriver idag 2012 verksamheter utan att följa Arbetsmiljölagen, utan att bedriva något Systematisk arbetsmiljöarbete eller ha någon tillbuds eller olycksfallsdokumentation. De anmäler inte ens olycksfallen!

    Vi har inte tid och råd med snällhet, små ord eller små steg längre. Man skär ner på Arbetsmiljöverkets resurser. Drar ner på antalet tilsynsinspektörer och handläggare. Antalet aktiva skyddsombud som vågar agera minskar.

    Jag känner mig inte alls peppad. Jag är allvarligt orolig. Vi måste börja använda de stora orden igen inom arbetsmiljöarbetet. Börja ta ordentliga kliv för att komma ikapp utvecklingen. Vi måste få ett grepp över hur arbetsmiljön ser ut för många idag och skapa förändringar. Börja ta reda på varför människor behöver möta socialsekreterare, inte bara ta reda på människornas behov…

  5. Instämmer med vad f.d. skyddsombud skriver. Är själv f.d. skyddsombud. Skyddsombuden har större möjlighet att påverka än vad de själva tror. DET ÄR DAGS ATT ANVÄNDA DE STORA ORDEN! som sign. f.d. skyddsombud skriver. STÄNG IGEN VERKSAMHETER SOM ÄR HÄLSOFARLIGA. KOMMUNERNA GÖR DET INTE SJÄLVA!

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler