Verksamhetens webbplatser:

”Tjänstemännens övertid är oacceptabel”

1,5 miljoner timmar. Så mycket övertid jobbar de privata tjänstemännen varje vecka. Övertidsjobbarna gjorde i snitt sex timmar extra i veckan. Knappt var femte jobbar över.

Knappt 18 procent av de privata tjänstemännen arbetar övertid varje vecka. Men bland dessa är det många som tvingas till många extra timmar. I snitt handlar det om 6,1 timme per vecka – det vill säga nästan en hel arbetsdag. Det visar nya uppgifter som fackförbundet Unionen låtit Statistiska centralbyrån ta fram från den omfattande arbetskraftsundersökningen (AKU).

Flest övertidsarbetare finns i de tre Smålandslänen samt Dalarnas och Norrbottens län.

– ­Sveriges tjänstemän är pressade och övertiden är ett tydligt tecken på att arbetsbördan är för stor. Vi hinner helt enkelt inte med det vi ska inom ordinarie arbetstid. Det är oacceptabelt, säger Martin Linder, ordförande för Unionen, på fackets hemsida.

Unionen menar att övertiden är en bidragande orsak till stress och psykisk ohälsa, vilket är den vanligaste anledningen till sjukskrivning sedan ett antal år tillbaka.

När TCO gjorde en granskning av övertidsarbetet på hela arbetsmarknaden 2016 kom man fram till att ungefär 17 procent av alla arbetstagare jobbade övertid en normal vecka. Tjänstemän hade lite mer övertid än arbetarna. Sammantaget jobbade fyra procent över utan extra ersättning. Övertiden var lite större bland privatanställda än bland offentliganställda.

TCO:s genomgång visade också att 15 procent av kvinnorna och 20 procent av männen arbetade övertid.

//OSCAR MAGNUSSON

 

Kommentarer (3)

 1. Om övertiden är 6h varje vecka blir det ca 300 h på ett år
  1500000/300= 5000 personer som jobbar så mycket
  – 18% jobbar övertid varje vecka, antar jag varierande mängd så gruppen med denna extrema extrabelastning är rimligen mindre
  Hur många ordinarie arbetstimmar görs av tjm (inom Unionen)
  Ex 100000 pers* 1700h =170M h ordinarie arbetstid
  Betald eller obetald tid inräknad?
  Har jag missat något?

 2. Hej Alf,

  tack för kommentar. Gällande övertidstimmarna är både betalda och obetalda inräknade. Sedan blir jag lite osäker på vilken din fråga är. Gällande siffran 1,5 miljoner övertidstimmar är det Unionens siffra, det är inget jag har räknat på. Men mejla gärna mig så kan vi försöka reda ut din fråga.

  oscar.magnusson@duochjobbet.se

 3. Hej Alf, nu ser jag felet. Det handlar om övertidstimmar per vecka, inte år. Nu ändrat. Tack för att du uppmärksammade mig.

  Oscar, Du&jobbet

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler