Barn, studier och starta eget ger rätt till ledighet

Det finns många olika typer av ledigheter som anställda har rätt till. Ibland kan du skjuta på ledigheten, men oftast gäller det att börja leta efter vikarie. Följ Du&jobbets Arbetsrättsskola för dig med ledningsansvar.
Hantera våld på jobb och fritid

Om en anställd är våldsam på jobbet, eller på fritiden så att det påverkar arbetsplatsen, kan arbetsgivaren normalt avsluta anställningen. Det skriver advokat Stefan Flemström i sjätte avsnittet av Arbetsrättsskolan för chefer.
Skärpt lag förbjuder diskriminering

Den svenska diskrimineringslagen skärptes den 1 januari i år och högre ersättningar kommer i framtiden att delas ut till de som blivit diskriminerade. Lagen har utökats till att även omfatta nya diskrimineringsgrunder, så nu gäller det att hålla tungan ännu mer rätt i mun när man rekryterar personal eller sätter löner.
Ta i tu med dåliga chefer i tid

Olämpliga chefer är ett besvärligt problem. men att inget göra åt dem kan i sin förlängning leda till att företaget begår arbetsmiljöbrott, skriver advokat stefan Flemström.
Arbetsgivare får ha synpunkter på anställds utseende

Arbetsgivare som har synpunkter på hur de anställda ser ut och klär sig behöver kunna motivera sig väl, skriver advokat Stefan Flemström. Se särskilt upp med de fall där du riskerar att särbehandla någon på grund av religiös tro.
Gör rätt när varsel blir oundvikligt

Här är reglerna som gäller vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Det är mycket viktigt att agera korrekt för att undvika att drabba enskilda i onödan, skriver advokat Stefan Flemström.
Sommarvikarie? Här är reglerna

Det har börjat droppa in mail i din inbox med semesteransökningar. Alla vill vara lediga i juli, och du börjar fundera på vem som egentligen ska utföra allt arbete i sommar. Till din räddning kommer då sommarjobbarna! Det finns några saker du bör tänka på inför rekryteringen.
Sätt stopp för kränkning

Arbetsgivare måste sätta stopp om någon anser sig trakasserad. Detta gäller för de sju diskrimineringsgrunderna. Läget vid mobbning är rättsligt oklarare, skriver advokat Stefan Flemström.
Vilken plats får religionen ta på våra jobb?

Det finns få vägledande rättsfall om vilken rätt anställda har att ge uttryck för sin religion på jobbet, skriver advokat Stefan Flemström. Om önskemålen inte är störande bör de tillgodoses.
Vem får utbilda sig vidare?

Det saknas laglig rätt till vidareutbildning. Men kollektivavtal kan reglera saken. Och utbildning på egen bekostnad kan arbetsgivaren inte stoppa. Stefan Flemström reder ut vad som gäller.