Verksamhetens webbplatser:

Sidorna för dig som är chef

Så utreder ni misstänkt mobbning på jobbet

Att utreda kränkande särbehandling på en arbetsplats kan vara en besvärlig process som i sig ger negativa konsekvenser. Det säger psykologen Jehoshua Kaufman, Malmö, som skrivit en bok om kränkningar. Här är hans tips om vad ansvariga ska tänka på.

Unionen: Vi måste ta tillbaka jobbpauserna

Återta pausen. Så kan vi skapa sundare arbetsplatser, menar fackförbundet Unionen. Bland förbundets medlemmar är sex av tio stressade på jobbet.

Här är risken för sextrakasserier störst

Arbete på restaurang eller som personlig assistent, vikarie och ung kvinna. Då är risken att du ska utsättas för sexuella trakasserier på jobbet som högst. Det visar en undersökning med drygt 1200 personer som LO gjort.

Svårt finna gemenskap i aktivitetskontor

Arbetsgrupper som jobbat tätt ihop risker att splittras när de flyttar in aktivitetsbaserade kontor. ”Gruppen måste hitta sätt att organisera fram sammanhållning, det är viktigt för den psykosociala arbetsmiljön”, säger forskaren Anita Pettersson-Strömbäck.

Få ställs till svars för dödsfallen på jobbet

GRANSKNING Runt 50 personer dör årligen på våra arbetsplatser. Men ytterst få döms personligen för olyckorna – bara i fyra fall förra året. Det visar nya uppgifter som Du&jobbet kan redovisa.

Rött ljus minskar störningar på kontoret

I det öppna kontorslandskapet på ABB i Olofström visar lampor vid varje skrivbord rött ljus när de anställda jobbar koncentrerat. Resultatet? Mindre störningar och ett mer effektivt arbete.