Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tipsen när unga kommer för att sommarjobba

Publicerad: 2019-07-03

Sommarjobbet är så viktigt. Det ger första raden i CV:et och första kontakten med arbetslivet för många. Det säger Lars Landelius, verksamhetschef på Södermalms stadsdelsförvaltning, arbetsmarknadsinsatser.

Lars Landelius har träffat tusentals jobbsugna ungdomar genom åren. Han har jobbat i över 20 år med området och beskriver sig som äldreman i förvaltningen. De som söker feriejobb på Södermalm i Stockholm kommer till honom för att få information och skriva kontrakt. I år finns det ca 700 jobb, inräknat jobb på höst- och jullov, och ca 1 500 sökande.Ungdomar med funktionsvariation eller med andra sociala eller socioekonomiska skäl prioriteras.

De vanligaste arbetsuppgifterna finns inom äldreomsorgen, och med barn och ungdom, men även praktiska sysslor som att måla bänkar, laga staket och olja bryggor – något som erbjuds här där Lars Landelius arbetar. Sommarjobben pågår tre veckor i tre perioder.
– Ungdomarna får söka de jobb de önskar i första hand. Populärast brukar barn och ungdom vara. Vi tar hänsyn till önskemålen så gott det går. När det gäller äldreomsorgen är det ofta bättre att vara lite äldre, det är stor skillnad på en sextonåring och en artonåring.

Han bedömer att ca 95 procent sköter sina uppgifter på ett bra sätt. En del kan behöva byta arbetsuppgifter för att jobbet inte är vad de räknat med.

Är det då någon skillnad på ungdomar förr och nu?
– Unga är mer medvetna idag om sina rättigheter, man ser mer till sina behov och är inte lika lättstyrd som förr. Det är huvudsakligen positivt tycker jag. Tjejer och killar gör inte längre lika könsbundna val, det är ungefär lika många av varje som målar staket eller jobbar med barn. Det är också en positiv utveckling. Alla jobb utförs åt kommunala verksamheter och får inte konkurrera ut vanliga arbeten. Det ska handla om uppgifter utöver ordinarie göromål; det är inte tanken att t ex ett vårdhem ska dra ner på personal för att feriejobbarna kommer.

Finns då tiden och viljan att ta emot ute i förvaltningarna?
– Ja, det tycker jag. Feriejobbarna blir lite som grädde på moset, de kan göra det lilla extra som kanske inte hinns med så ofta, som att gå ut och promenera med de äldre, sitta ner och prata, etc.

Hur ska arbetsplatser som tar emot sommarjobbare tänka?
– För det första ska man vara förberedd och ha utsett en handledare och gjort sig en bild av vad ungdomen ska göra. Ungdomarna får inte bli sittande i något hörn med sin mobil. Utse handledare som vill arbeta med ungdomar. Den personen är viktig och ska vara ett föredöme.

Handledaren ska se till att ungdomen får veta vad som ska göras, vilka risker som kan finnas i jobbet, hur man skyddar sig och vilka regler som gäller. Handledaren ska visa till rätta, se till att man kommer in i gruppen, visa vägen genom sitt exempel snarare än genom att förmana.
– Något man inte kan lägga ner nog tid på är att informera om vad som gäller beträffande arbetstider. Hur man gör om man blir sjuk eller måste lämna arbetsplatsen – man kan inte bara gå sin väg, vem man vänder sig till om man har något problem, etc. Man måste vara mycket noga med att budskapet har gått hem, annars får man höra ”att det har jag aldrig hört”. Inför sommarjobbet på Södermalm får alla komma till servicekontoret och skriva kontrakt. Lars Landelius berättar då vad om gäller på en arbetsplats, vilket som är arbetsgivarens ansvar: att bl a se till att arbetsmiljön är god, följa lagar, betala lön etc, och vilket som är den anställdes ansvar.

– Att man kommer i tid, tar på sig eventuella arbetskläder, skärmar av om man t ex målar, följer säkerhetsföreskrifter etc och gör klart sitt jobb – även om det inte är så roligt. Ingen vuxen gör ju vågen på jobbet varje dag, men man går dit ändå.

Även det tråkiga måste göras. Det här något alla inte är beredda på, konstaterar han.
– Det är nyttigt att lära sig, liksom att vara med nya människor. Jag får ibland frågan om att byta grupp, man vill hellre vara med några kompisar eller några man tycker verkar trevligare. Mitt svar är alltid nej. I så fall skulle vi inte få göra annat än administrera byten; plus, det är bra att lära sig vara med folk man inte skulle valt själv att umgås med. Det är också bra att beskriva sammanhanget som sommarjobbet ingår i, vilken plats uppgiften har i helheten, tycker han.

– På vårt informationsmöte berättar jag vad en stadsdelsförvaltning är och gör, jag visar bl a ett bildspel. Det är t ex stadsdelens uppdrag att se till att miljön är snygg och vi gör den ännu snyggare eftersom feriearbetarna gör extrainsatser. Något annat att som är bra att vara tydlig med är ungdomars vana att dokumentera allt på sociala medier.

– Jag säger att de generellt inte ska fotografera när de jobbar, om de inte hört med arbetsledaren först. Det gäller särskilt om man jobbar med människor. Man ska inte fotografera sina kollegor eller brukare och lägga ut på sociala medier. Dessutom:
– Våra arbetsplatser i staden är rökfria. Jobbar man med gamla eller sjuka ska man inte lukta rök, då kan det överhuvudtaget vara olämpligt att röka.

Den ordinarie verksamheten som Lars Landelius ägnar dagarna åt är att jobba med individer långt från arbetsmarknaden. Här finns 110 platser för arbetsträning och/eller olika insatser.

– Vi är som ett stort vaktmästeri, det handlar om service till stadsdelens verksamheter samt reparation och underhåll i parker. Det här är ett kul jobb, att se människor växa. Vi har indikatorer att uppfylla. T ex ska 26 procent komma till egen försörjning. Ibland så trycker man på rätt knapp och personen klarar ett arbetsliv med chef och kollegor. Sådana dagar är det roligt att gå till jobbet.

Publicerad: 2019-07-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!