Nytt produkter i urval 6/7-18

Stressreducerande krage
Den som sovit under ett tjockt hästtageltäcke kan vittna om hur täckets tyngd verkar lugnande. Numera finns det också vetenskapliga studier som talar för att lagom tunga täcken, västar och kragar, som belastar de kroppsdelar de täcker, har lugnande, stressminskande effekter, något som gör dem användbara i rehabiliteringssammanhang. I marknadsföringen av produkterna liknas deras inverkan vid mänsklig beröring.
NYTT
Somna AB presenterar en utveckling av sin Somna Tyngdkrage, ett hjälpmedel för att dagtid minska muskelspänningar i kropp och axlar. Den finns nu i tre storlekar: 2, 1,5 och 1 kg. Som tidigare är det insydda kedjor i kragen som ger den tyngd.
Läs mer: www.somna.se

Cykellykta för vinterbruk
Att dagligen kunna cykla till och från jobbet är ett privilegium och motionen det ger är en hälsokälla. Men riskerna finns där, året om. Vintertid är isfläckar en obehaglig sådan, och det gäller att upptäcka dem i tid, också i vintermörkret. En bra cykellykta, som belyser en lång sträcka framåt, reducerar risken.
NYTT
Ljusakuten introducerar cykelbelysningen Imalent BG10, en lysdiodprodukt med ett maximalt ljusflöde på 2 300 lumen, vilket motsvarar en räckvidd om drygt 180 meter. Lyktan laddas via USB och har fyra driftslägen. I det minst ljusstarka klarar batteriet drygt två timmar, i det mest ljusstarka knappt en timme. Lyktan är vattentät i klass IPX8 och uppges vara slagtålig. Den bländar inte mötande fotgängare eftersom ljuskäglan är svagt nedåtriktad.
Läs mer: www.ljusakuten.se


Snabbare snabbtvingar
I åtskilliga hantverksyrken, för reparatörer, snickare, elektriker m fl, handlar det om att få saker på plats tillfälligt, för att sedan kunna använda båda händerna till att fästa dem för gott. Den som försökt att samtidigt använda vattenpass och skruvtving vet vad det handlar om – man saknar en tredje och ibland också en fjärde hand för jobbet. Snabbtvingar kan underlätta, eftersom de kan fås på plats med bara en hand.
NYTT
Hultafors lanserar två utvecklade versioner av en enhands snabbtving, en kortare, QC (bilden), och QCX med större gap. De är utformade så att en klämrörelse hos handen flyttar den rörliga backen längre in på skenan än vad som varit vanligt. Med denna utväxling kan tvingen sättas an snabbare, medan klämkraften blir lägre men ändå tillräcklig (90 kg). Tvingarna uppges behålla klämkraften bättre än föregångarna.
Läs mer: www.hultafors.se


Hälsoappar utvärderade
Internet vimlar av kost- och hälsoråd och erbjudanden om hälsobefrämjande program eller applikationer. Att välja sakkunnigt i utbudet är inte lätt.
NYTT
Brittiska ORCHA (Organisation for the Review of Care and Health Applications) utvärderar regelbundet hälsoapplikationer, även sådana som utvecklats i Sverige eller översatts till svenska. De jämförs med varandra och presenteras på organisationens hemsida under rubriken ”Best new apps” per kategori, till exempel sömn, rökavvänjning, allmän hälsa.
Läs mer: www.orcha.co.uk

Redaktör: Jan Enqvist
Kontakt: redaktionen@duochjobbet.se
Vi publicerar ett urval av mottagna produktnyheter.