Nytt produkter i urval 2-19


Lampa och ljudabsorbent i ett
Aktivitetsbaserade kontor innebär oftast en minskning av lokalytan. De flesta arbetsutrymmena kan sällan placeras vid fönster och infallande dagsljus. Det är heller inte alltid önskvärt, med tanke på bländningsrisk eller störande reflexer i datorskärmar osv. Då behövs bra ljus på andra vis.
NYTT
Anell introducerar Optico, en i undertak infällbar ledbelysning vars aluminiumhölje utformats för att också bidra till bullerdämpning. Ljusspridningen sker genom en s k baffellins, vilken ger en 60-graders bländfri ljuskägla och medför bättre ljusekonomi än armaturer med diffus ljusspridning.
Läs mer: www.anell.se


Skåp för känslig förvaring
I en rad verksamheter ställs höga krav på hantering av varor. Det kan gälla säker förvaring av frätande ämnen i laboratorier, hygienisk förvaring av ämnen inom sjukvård eller livsmedelstillverkning mm. Konstruktionsmaterial för förvaringskärlen får stor betydelse i sådana sammanhang. Till exempel ska risken för att förpackningar med miljöfarliga ämnen går sönder och innehållet sprids motverkas med uppsamlingskärl.
NYTT
Denios presenterar ett miljöskåp kallat Variant, tillverkat i rostfritt stål för enkel rengöring och motståndskraft mot syror och andra kemiska ämnen, samt fukt. Skåpen, som finns i sju storlekar, har låsbara dörrar, som också är perforerade för invändig ventilation. Uppsamlingskärlen för spill eller läckage är integrerade i konstruktionen.
Läs mer: www.denios.se

Smidig skurmaskin
Kontorslandskap eller aktivitetsbaserade kontor på ytor i storleksordningen 1 000 kvadratmeter är inte ovanliga. Golvstädning på så stora ytor sker effektivast med maskiner, dammsugare med stor kapacitet och vid behov skurmaskiner. Ny batteriteknik har gjort sladdar onödiga också i sådan utrustning.
NYTT
Wetrok AB Sweden presenterar en skurmaskin kallad Bolero, med utbytbar 10-liters eller 20-liters renvattenstank, beroende på användningen. Tankarna placeras på styrarmen, vilket medför att själva skuranordningen går in under bänkar och andra möbler. Företaget framhåller att maskinen skurar antingen den skjuts framåt eller dras bakåt, vilket medför en teoretisk kapacitet på 1 100 m2/timme.
Läs mer: www.wetrok.se

Skyddar knän och håller dem torra
Golvläggare och andra vars arbete ofta eller ibland försiggår på låg nivå – vvs-are, bilreparatörer, byggnadssnickare, underhållsarbetare m fl – måste ofta stå på knä, eller luta sig med knäna som stöd, för att göra vad som fordras. Det finns arbetsbyxor med fickor för knäskyddsinlägg, möjliga att sätta in och ta ur beroende på arbetsuppgiften. Inläggen kan vara enkelt utformade, men produktutveckling förekommer också på detta specifika område.
NYTT
Tebo Byggtillbehör AB introducerar knäskyddsinläggen Fento 100. De skyddar från punktbelastning av knäskålar och knän genom tre lager foam, som också är vattentäta. Skydden är ergonomiskt utformade och omgivna av textilmaterial som tar upp fukt.
Läs mer: www.tebo.se

Redaktör: Jan Enqvist
Kontakt: redaktionen@duochjobbet.se
Vi publicerar ett urval av mottagna produktnyheter.