Mobbade chefer tvingas sluta

Chefer anklagas ofta för mobbning. Men ny forskning visar att även många chefer är utsatta för samma sak. För den drabbade slutar det ofta i sjukskrivning och utköp.

Det brukar sägas att det ofta är chefer som står för mobbningen. Då blir de väl inte mobbade själva? Jo, visar ny forskning som Christina Björklund, docent i ekonomisk psykologi vid Karolinska Institutet, står bakom. En enkätundersökning med 18 000 chefer, både från offentlig och privat sektor, visar att drygt tre procent upplever att de varit utsatta för mobbning.

I sin forskning har Christina Björklund även intervjuat 22 mobbade chefer. Historierna har varit starka, berättade hon vid ett seminarium på AFA Försäkring när forskningen presenterades. Flera av cheferna bär på trauman och många har gråtit under intervjuerna. – Det finns extremt mycket skam i detta, säger Christina Björklund.

Hon har också identifierat ett antal faktorer som ökade risken för mobbning. Det handlade ofta om att man är ny i chefsrollen eller man av någon anledning varit borta från arbetsplatsen ett tag. Dysfunktionella grupper, informella ledare och otydlighet i ledning, uppdrag och arbetsplatsens hela ledarskap är också vanliga pusselbitar.

Oscar Magnusson