Kombinera rätt! Tänk på att hjälmen och kåpan ska vara godkända tillsammans

SKYDD Här visar Marie Kransdal, arbetsmiljöingenjör på företaget 3M hur hjälmen 3M SecureFit X5500 passar ihop med hörselkåpor Peltor X2. – Skyddsutrustning måste vara kompatibel för säkert resultat. Det är något som ibland glöms bort, säger hon.


Foto: Eva Berlin

Kombinerar du utrustning som var för sig är godkända, kan helheten ändå bli dålig ifall de inte är godkända tillsammans. – Hörselkåporna kan annars läcka in buller om de sitter på en hjälm den inte är godkänd med, berättar Marie Kransdal.

Hon jobbar sedan tio år på 3M, som bland annat tillverkar personlig skyddsutrustning och är mycket engagerad i säkerhet. Två nya skyddshjälmar ska lanseras, 3M SecureFit skyddshjälm X5000 och X5500, de är godkända både mot klätterstandard – för jobb till exempel uppe i en stolpe, och för industristandard.

– Vi har tagit fram hjälmar som är allt i ett. Då slipper man byta. Arbetet har pågått i tre år och börjat med att kundernas behov har undersökts. Hjälmarna har utvecklats i Gagnef.

Det är viktigt att hjälmar är lätta och bekväma, med t ex mjukt svettband, bra balans, inte för varma eller för tunga. Och de ska alltså gå att kombinera med annat. Ofta börjar man med att välja hjälm och lägger sedan till hörselkåpor, berättar Marie Kransdal.

– Men är det så att man behöver kommunikationskåpor med inbyggd mikrofon för att kunna prata med kollegorna, så brukar man börja med att välja dem.

Hur vet man då vad som är godkänt? – En hörselkåpa måste ha ett godkännande med en skyddshjälm. Kåpan som inte är godkänd i kombination med en viss hjälm är per definition inte ett godkänt hörselskydd.

Det är ganska anmärkningsvärt; att vissa arbetsgivare inte tillhandahåller godkända hörselskydd till sina anställda.

Hon betonar hur viktigt det är att vara rädd om hörseln och demonstrerar med hjälp av ett musikstycke hur en person med fullgod hörsel hör, jämfört med den som varit utsatt för 100 db under olika långa tidsperioder. Efter ett helt arbetsliv i buller återstår bara rester av melodin.

Andningsskydd och skyddsglasögon ska också kunna fungera med hjälmen. – När det gäller glasögon är det viktigt att skalmarna är så tunna som möjligt för att inte trycka på tinningen. Har man egna glasögon är det ofta för obekvämt med skyddsglasögon ovanpå.

Då kan lösningen antingen vara slipade skyddsglasögon från optikern, komplettera dem med slipade linser innanför, eller själv bära linser. Det är också viktigt att utrustningen görs med tanke på att den ska kunna hanteras med handskar på, tillägger hon, t ex ha tydliga knappar.

Hon visar hur de nya hjälmarna har remmar med magnet, som gör ändarna lätta att föra ihop. Medvetenheten om hur viktigt det är att erbjuda bra skyddsutrustning till de anställda är stor idag, bedömer hon.

Särskilt på större företag och på de mindre företag som har skyddsansvariga. Men utmaningen är inte bara att köpa in bra saker som passar ihop. Det gäller också att få människor att sätta på sig dem.

– Hjälmen på kan rädda livet. Vi kommer gärna ut på företagen och utbildar de anställda om vikten av personlig skyddsutrustning. 3M:s rekommendation är att kassera hjälmen 2-5 år efter tillverkningsdatum, livslängden förkortas om de utsätts för slag eller för kemikalier – skriv inte med spritpenna på dem t ex – eller om de förvaras slarvigt.

Eva Berlin

DETTA GÄLLER FÖR ATT FÅ GODKÄNT
För att en hörselkåpa ska vara godkänd som hörselskydd på en skyddshjälm måste det finnas ett godkännande enligt EN 352-3, som handlar om hörselkåpor monterade på industrihjälm.

Kåpan är testad för att ha ett visst dämpvärde (som man mäter i decibel dB), och måste testas och godkännas för varje hjälmmodell som kåpan ska användas på.

Hörselkåpan måste så att säga bevisa att den dämpar så mycket som tillverkaren påstår, monterad på hjälmen. Vilka hjälmar som en hjälmkåpa är godkänd med hittar man i bruksanvisningen eller i listor från tillverkaren/återförsäljaren.

TRE VANLIGA SKYDD FÖR HUVUDET
Inom arbetslivet är de vanligaste huvudskydden industrihjälmar, stötskyddsmössor och brandhjälmar. Industrihjälmar skyddar främst mot fallande föremål, men även mot klämskador, elektrisk spänning och stänk av smält metall.

Stötskyddsmössor används där det finns risk för att man slår huvudet i hårda föremål, exempelvis i trånga utrymmen. Brandhjälmar används inom räddningstjänsten. De ska skydda mot fallande föremål, strålningsvärme, klämskador och elektrisk spänning.

Även cykelhjälmar, ridhjälmar och skyddshjälmar vid olika sportaktiviteter används inom arbetslivet. Se även Användning av personlig skyddsutrustning, AFS 2001:3
KÄLLA: Arbetsmiljöverket