Hon driver ett av Sveriges största jobbnätverk för kvinnor

PORTRÄTT Emely Crona Stenberg saknade ett forum där kvinnor kunde hjälpa varandra framåt utan vassa armbågar. Därför startade hon Facebookgruppen Heja Livet, dit hon bjöd in vänner och bekanta. Idag är nästan 100 000 kvinnor medlemmar i nätverket – och jobbet har gått från hobby till heltid.

Emely Crona Stenberg häller upp en kopp kaffe i köket på kontoret vid Kronobergsparken i Stockholm, som hon delar med ett gäng egenföretagare. Klockan är halv nio och hon har precis slagit på datorn.

Men egentligen började jobbet redan när hon steg ur sängen i morse och tog upp telefonen för att kolla Facebook. Så är det att arbeta med en av landets största diskussionsgrupper för kvinnor på Facebook – det är svårt att skilja jobb från fritid.

Det strömmar hela tiden in förfrågningar från människor som vill bli medlemmar, inlägg som ska läggas ut och frågor från företag som vill få till ett samarbete. Därför är det alltid något som måste göras och någon som väntar på svar. En hel del sköter Emely Crona Stenberg från mobilen.

– Jag kollar nog i telefonen oftare än jag borde. Samtidigt är det inte bara arbete för mig, jag tycker att det är roligt också. Men ibland kan det vara lite jobbigt att läsa en del tyngre inlägg som skrivits av människor som går igenom svåra saker i livet precis innan jag ska sova, säger hon och slår sig ner i en svart skinnsoffa med kaffekoppen i ena handen.

Hon har vita jeans och collegetröja, fräknar och ett smittande skratt. Skrattar gör hon ofta, till stor del för att hon trivs så bra med sina kollegor på frilanskontoret. Här, bland designfåtöljer och stora gröna monsteraväxter, finns en värme hon inte riktigt känt på en arbetsplats tidigare.

Det var också just den där värmen – och känslan av att glädjas över andras framsteg – Emely Crona Stenberg tyckte saknades när hon för fyra år sedan startade Facebookgruppen Heja Livet. Hon jobbade i pr- och marknadsföringsbranschen, som hon tyckte var hård och tuff. Det var många vassa armbågar att knuffa sig fram genom om man ville utvecklas i karriären – inte minst från andra kvinnor.

Några år tidigare hade hon flyttat till Stockholm från lilla Höllviken i Skåne och hade svårt att hitta balansen mellan den utåtriktade, karriärsorienterande sidan av sig själv och den mer inåtvända, lugna.

På Malmö universitet hade hon läst kommunikation och media, och efter flytten till huvudstaden bl a gjort praktik på en modetidning, jobbat som säljansvarig på ett klädföretag och som projektledare för en populär food truck, en lastbil som lagar och säljer mat.

– Kanske hade det att göra med att jag kom från en småstad, men jag kände mig lite vilsen. Jag saknade ett forum där det kändes tryggt, öppet och ärligt och där jag kunde fråga om råd och utbyta erfarenheter med andra kvinnor, utan att behöva använda de där vassa armbågarna. Jag ville också utmana de fördomar som finns om hur kvinnor är i grupp.

Hon bjöd in ett gäng bekanta till en sluten grupp på Facebook. Tanken var att träffas en gång i månaden för att diskutera frågor som hade med karriär och personlig utveckling att göra. Med på tåget var också kompisen Caroline ”Carro” Levy, som då jobbade på samma pr-byrå som hon själv.

Medlemmarna i gruppen hade inte tid att ses så ofta, så i stället diskuterades det mesta digitalt. Fler bekanta bjöds in och gruppen, som hon döpt till ”Heja Livet”, växte snabbt. I dag är nästan 100 000 kvinnor medlemmar. Namnet syftar på hur viktigt det är att ta vara på den korta tid vi befinner oss på jorden.

Det fanns nämligen en annan sida också, en mörkare. Några år tidigare hade Emely Crona Stenberg förlorat först sin pappa i sviterna av ett långt alkoholmissbruk, och sedan en barndomsvän. Ungefär samtidigt fick hon veta att hennes mamma var sjuk i bröstcancer. Ett år efter att Heja Livet kom till gick även hennes mamma bort, 58 år gammal. Själv hade hon fyllt 29.

– Det har så klart varit väldigt tufft. Jag förlorade mina föräldrar precis när det roliga skulle börja, just när jag blivit vuxen och kunde ha ett utbyte med dem. Det är en daglig process att ta sig igenom den sorgen och jag tror fortfarande att jag letar efter vem jag var innan de gick bort.

Det är säkert också en anledning till att jag dykt in så i arbetet med Heja Livet, säger Emely Crona Stenberg och kupar händerna runt kaffekoppen. Hon lämnade jobbet på pr-byrån och påbörjade en floristutbildning i stället, för att ”få bli lite skitig”, ta en paus och kanske få vara ifred litegrann.

Att psykiskt mående och svåra händelser i livet kan påverka hur vi mår även i arbetslivet och vilka karriärvägar vi väljer att ta vittnar också många av de frågor som numera tas upp i Facebookgruppen om.

Utöver jobb, entreprenörskap och vänskap handlar inläggen idag mycket om just psykisk ohälsa och svåra livsval medlemmar ställs inför. Det kan vara allt från sjukdomar och brustna relationer till att bekämpa homofobi bland skolelever eller komma ut som transsexuell på arbetet.

Många skriver om väldigt privata saker och ett inlägg får ofta flera hundra kommentarer från andra som vill ge råd, uppmuntran eller berätta att de känner igen sig. Det är bara personer som identifierar sig som kvinnor som godkänns som medlemmar – och gruppen har omnämnts för sin goda stämning och samtalston.

Bl a har forskare tittat närmare på gemenskapen i Heja Livet, som varit väldigt förskonad från näthat och påhopp av olika slag jämfört med andra nätforum. En anledning är att de själva väljer ut vilka inlägg som ska publiceras, tror Emely Crona Stenberg. Men också att de är ganska aktiva och håller koll på vad som skrivs. Mottot i gruppen är ”där vi är med varandra, inte mot varandra”.

– Jag tycker om diskussioner, men det är otroligt viktigt att säga stopp när konstruktiv kritik går över till påhopp eller hatiska kommentarer. Jag har inga problem alls med att stänga av en person som beter sig illa i gruppen, även om det inte hänt mer än tre, fyra gånger att jag gjort det.

Men även om stämningen är trygg är det viktigt att komma ihåg att det, precis som med allt annat på internet, finns en risk att det som skrivs kan spridas vidare, menar hon.

– Samtidigt verkar Heja Livet fylla en viktig funktion för många människor som inte har så stor umgängeskrets eller som känner sig ensamma, t ex kvinnor som kommer från mindre städer. Väldigt många använder även gruppen för att prata om arbetsmiljö.

Ett exempel på en tråd som fått stor respons är när en kvinna i ett mansdominerat yrke undrade hur hon skulle bemöta inlägg med bilder på lättklädda kvinnor i en av yrkets nischade nätgrupper – och fick över 200 förslag från de andra medlemmarna.

En annan tråd handlar om att lyfta upp yrkesarbetande kvinnor som inte får den uppmärksamhet de förtjänar, t ex inom industrin eller vården.

– Det finns också en stor mängd medlemmar som fått praktikplatser som utvecklats till fasta anställningar och bolag som hittat sina stjärnor via gruppen, vilket känns fantastiskt roligt.

Människor har även fått hjälp med omöjliga chefer, nervositet inför intervjuer, retorik-tips och mycket mer. Det är just det där jag brinner för, att se resultatet av att många människor går ihop och hjälper varandra.

Även en hel del entreprenörer har fått hjälp genom nätverket, bl a en kvinna med ett nystartat modeföretag som hittade en investerare som bestämde sig för att satsa nio miljoner kronor i företaget.

Hur ser då en typisk arbetsdag ut? Från att enbart ha arbetat ideellt med Heja Livet jobbar Emely Crona Stenberg och hennes kollega Caroline Levy i stället heltid sedan ett år tillbaka.

De har bildat ett aktiebolag av nätverket och även anlitat en tjej som arbetar tillsammans med dem på konsultbasis. – Det är jättemycket administration, jag svarar på mejl, skriver i sociala medier och är även den som har helhetsansvaret för gruppen.

Och så är vi på en hel del möten med företag som vill samarbeta med oss. Det är just samarbetena med olika företag som finansierar deras arbete.

Utöver sponsrade inlägg i gruppen ordnar vännerna även events av olika slag, till exempel mingel och workshops dit föreläsare bjuds in för att prata om olika ämnen. De har också en hel del ideella samarbeten, t ex med det sociala rekryteringsföretaget Jobbentrén.

Där har några nyanlända arbetssökande kvinnor intervjuats och fått hjälp att spela in filmer som publicerats i Facebookgruppen.

Förhoppningen är att någon av de 100 000 medlemmarna kan bidra till en anställning. – Jag vet faktiskt inte exakt hur det gått för dem än, men jag vet att flera fått komma på jobbintervjuer tack vare filmerna.

Samtidigt har många företag insett hur attraktivt det är att använda sig av nischade diskussionsgrupper på Facebook för att nå ut till rätt målgrupp – och grupperna har därför blivit en stor maktfaktor i samhället idag.

Hur ser du på den makt du själv har, som grundare till en av Sveriges största grupper för kvinnor? – Det är så klart ett superstort ansvar jag och mina kollegor har gentemot medlemmarna, eftersom gruppen inte skulle finnas utan dem.

Vi måste lyssna på dem när det gäller vilka samarbeten vi ska ha och tänka på att det ska passa våra värderingar, säger Emely Crona Stenberg.

Hon passar på att krama om kollegan Caroline Levy, som kommit in på kontoret för att lämna sin matlåda i kylskåpet. Tillsammans ska de – för första gången på länge – ta semester och åka till Portugal nästa vecka. Målsättningen är att lämna jobbet hemma, även om de själva inte verkar tro att det kommer att fungera helt och hållet.

Emely Crona Stenberg har även ett annat, helt eget projekt på gång. Hon har precis lämnat in ett bokmanus till ett förlag, en självbiografi som bl a handlar om hur det varit att förlora sina föräldrar så tidigt i livet.

– Jag hoppas att den ska kunna hjälpa andra som behöver hitta någon slags hoppfullhet i sin sorg. För även om det ibland känns väldigt mörkt att vara jag, så tycker jag också att det är så väldigt roligt att leva. Det är något jag skulle vilja förmedla till andra som går igenom svåra saker i livet.

Varifrån kommer all din energi? – Jag har insett att jag bara har ett liv och att jag måste leva väldigt fort för att hinna göra något bra av det. Det låter kanske lite som en klyscha, men det är så det känns. Det handlar om att göra saker som känns meningsfulla och att omge sig med vänner och kollegor som ger glädje och energi. Vad hon hoppas uppnå i framtiden, om säg tio år, är svårare att svara på.

– När man blivit fråntagen så många nära människor som jag har tänker man inte tio år framåt i tiden, jag tänker hellre på vad som vore roligt att göra i höst. Men det jag kan säga om framtiden är att jag fortfarande vill kunna sova gott om nätterna. Och så vill jag ha roligt.

Zandra Zernell

BLEV UTSEDD TILL ÅRETS ELDSJÄL

  • Namn: Emely Crona Stenberg.
  • Ålder: 33 år.
  • Bor: Stockholm.
  • Gör: Driver nätverket ”Heja Livet” och har bl a vunnit pris som Årets eldsjäl/kamrat.
  • Fritid: Mat, skratt och livet i stort!

LITEN ORDLISTA

  • Facebookgrupp: En diskussionsgrupp på det sociala nätverket Facebook där man får ansöka för att bli medlem.
  • Administratör: Den som har hand om en grupp. Administratören kan godkänna eller avvisa medlemsförfrågningar, ta bort olämpliga inlägg och blockera eller ta bort personer från gruppen.

5 GRUPPER OM ARBETSLIVET

1. ”Support your local skyddsombud”: Diskussioner och kunskapsutbyte för skyddsombud och andra aktiva inom arbetsmiljöområdet (ca 8 500 medlemmar).
2. ”Teknikkvinnor”: För kvinnor i teknikbranschen (ca 26 900 medlemmar).
3. ”Digital arbetsmiljö” i offentlig sektor: Diskussionsgrupp om hur de digitala verktygen i offentlig sektor kan förbättras (ca 300 medlemmar).
4. Grupperna ”Vi som drabbats av utmattningssyndrom/utbrändhet” (ca 10 600 medlemmar) och ”Diskutera fritt om utmattningssyndrom/ utbrändhet” (ca 1 600 medlemmar):Forum där utmattningsdrabbade kan diskutera och stödja varandra.
5. ”Vem tar hand om doktorn?”: Diskussioner om arbetsmiljö och stressrelaterad ohälsa bland läkare (6 100 medlemmar).

Det finns också många yrkesgrupper att gå med i. Du letar reda på en grupp genom att söka på yrket i sökrutan längst upp på Facebooks startsida.